Als vereniging vindt sv RDM het belangrijk om incidenten te bestrijden die niet thuis horen op het veld, in de kleedkamer of op andere plaatsten van de vereniging.
De vertrouwenscontactpersoon biedt de gelegenheid voor een persoonlijke benadering aan leden die lastige verenigings-gerelateerde zaken willen bespreken.
Voorbeelden hiervan zijn:
• agressie en geweld
• discriminatie
• pesten en/of treiteren
• roddelen en/of negeren
• verbale of fysieke intimidatie
• seksuele intimidatie
Onze club vindt het belangrijk dat iedereen met vragen, twijfels, opmerkingen of klachten hier met iemand over kan praten. Daarvoor hebben we een vertrouwenscontactpersoon aangesteld. Een vertrouwenscontactpersoon is binnen sv RDM het eerste aanspreekpunt voor iedereen die iets kwijt wil over alles wat te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. Onze vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen op de club: van sporter tot vrijwilliger en toeschouwer.
Hij of zij luistert graag naar jouw verhaal, geeft advies en verwijst je door, mocht dit nodig zijn.
Daarnaast helpt de vertrouwenscontactpersoon het bestuur bij de preventie van grensoverschrijdend gedrag en het stimuleren van een sociaal veilige sportomgeving voor iedereen.
Iedereen moet kunnen voetballen in een veilige omgeving. Wanneer jij op jouw voetbalclub gevoelens van onveiligheid ervaart, bijvoorbeeld door ongewenste aanrakingen of opmerkingen, heb jij altijd het recht om ‘nee’ te zeggen. Dat kan een moeilijke stap zijn. Weet daarom dat je voor hulp altijd terecht kan bij een vertrouwenscontactpersoon.
Wat is en doet de vertrouwenscontactpersoon?
De vertrouwenscontactpersoon is een onafhankelijk persoon, benaderbaar voor alle leden en bezoekers van de vereniging, het eerste contact waar je melding kunt maken in geval van sociaal ongewenst gedrag. Een vertrouwenscontactpersoon geeft advies over een sociaal veilige omgeving. Klachten en problemen over omgangsvormen zoals hierboven omschreven, kunnen op een vertrouwelijke wijze worden besproken en behandeld.
In ‘lichte’ gevallen is het natuurlijk altijd goed om eerst zelf contact op te nemen met degene die het ongewenste gedrag tentoonspreidt en te proberen dit te bespreken. Zijn de klachten ernstiger en/of helpt het aanspreken niet, dan kan contact worden opgenomen met de vertrouwenscontactpersoon. Na melding bij de vertrouwenscontactpersoon vindt een eerste gesprek plaats en naar aanleiding hiervan wordt samen een plan van aanpak opgesteld. De aanpak kan bestaan uit advisering, begeleiding, bemiddeling of er kan doorverwezen worden naar andere professionele ondersteuning.
Hoe kun je in contact komen met de vertrouwenscontactpersoon?
Als vertrouwenscontactpersoon binnen sv RDM is Astrid Vrolijk aangesteld. Je kunt haar mailen via het volgende adres: vcp@svrdm.nl
Zij neemt dan zelf contact met je op.
Voor alle duidelijkheid: voor zaken van normale aard waarvoor bestuur en commissies in de dagelijkse gang van zaken taken en verantwoordelijkheden hebben, blijven zij degenen om daarover aan te spreken.